Pages - Menu

Friday, April 30, 2010

Belajar..mengajar & kurang ajar..

Betul kata sesetengah orang..jadi cikgu mudah dapat penyakit darah tinggi..mudah juga dapat penyakit jiwa. Bukannya minta..aku memang tak mau semua penyakit ni ..Tapi kerjaya ini mendedahkan diri kepada risiko tersebut..

Guru kerjanya mengajar..mendidik murid-murid memahami seuatu yang tak difahami. Susahnya nak ajar orang supaya faham sesuatu yang tak faham.Jadi guru perlu reka dan cipta pengajaran supaya murid faham..supaya murid mengerti sesuatu perkara..

Jadi guru pun ajar dengan kaedah dan teknik yang telah dirancang..Dalam pengajaran dan pembelajaran , mesti ada latihan. Tanpa latihan, tanpa amali..sama macam orang cakap kosong..tak berkesan pengajaran tu..

Di sinilah masalah tu.. Murid zaman sekarang amat tidak suka buat latihan. Sama ada malas atau memang sikap murid-murid begitu. Latihan tak boleh banyak..sikit pun tak disiapkan, apatah lagi kalau banyak..jangan harap nak buat. Adalah sesetengah murid yang baik ..yang sanggup menyiapkan latihan..

Jumlah yang selalu tak siapkan latihan tu tidaklah mencecah sampai separuh kelas tetapi mencapai juga 1/4 kelas..jumlah ni kira banyak sebab jadi ancaman prestasi keseluruhan kelas.

Jika latihan tak siap bermakna murid berkemungkinan tak faham apa yang diajar oleh guru.Pengajaran akan terganggu...nak kena ulang topik dan kemahiran..sama juga sebab murid tetap tak siapkan latihan.

Apabila keadaan ni terjadi, apa cikgu boleh buat? Nak marah tak boleh, denda pun tak boleh. Tiada hukuman yang boleh dilaksanakan untuk memaksa murid menyiapkan kerja sekolah. Murid dah tahu cikgu tak boleh paksa..Ada yang kata, cikgu kena pujuk murid-murid. Gunakan psikologi. Beri hadiah..beri ganjaran..okey..kita beri hadiah dan ganjaran sebagai rangsangan tetapi keadaan tak berubah..Murid semakin banyak lemak..

Ibu bapa pula tak memainkan peranan yang sepatutnya..anak gagal..mudah saja..salahkan cikgu tu..orang atas pun salahkan cikgu tu..mengajar tak reti..Mungkin betul cikgu dah semakin tak reti mengajar. Cikgu buat kelas..murid tak hadir. Cikgu buat tuisyen pun murid tak hadir. Beri latihan , murid tak buat. Cikgu bising , terus murid ponteng..So..boleh ker cikgu nak ajar? Mungkin cikgu kena belajar mengajar secara PJJ pula..

1 comment:

Anonymous said...

Mrd skrg pemalas...malas membaca..malas berusaha..malas segala-galanya..hidup nak senang tp tak mahu berusaha..