Pages - Menu

Saturday, June 29, 2013

Cara buang virus shortcut

Sakit hati pula apabila file kena virus shortcut ni .Nasib  boleh recover balik. Kalau dulu tak tahu memang terus format la pendrive tu.Jikalau sesiapa yang pernah kena virus tu jangan terus format pendrive , jika tak sia-sia saja hilang file-file penting yang disimpan. Kat bawah ni saya kongsikan cara nak buang virus shortcut dari pendrive atau komputer dengan menggunakan cmd & UiTM Virus Shortcut Remover.
1) Masukkan pendrive  kat usb port. Kenal pasti pendrive korang locate kat mana. Kat E @ F @ sebagainya.
2) Sebelum korang buat apa-apa, aku sarankan, SCAN dulu pendrive tu.
3) Dah siap scan, ikut step ni.
Klik My Computer> klik Organize > Folder and Search Options > View > Klik show hidden files,folders and drives. Lebih kurang macam gambar kat bawah ni.


4) Bukak location pendrive tadi. Biarkan dia terbukak. Korang akan nampak, folder yang shortcut tadi actually sudah di hiddenkan oleh virus tadi. 

5) Ok sekarang korang Klik kat Start > Run > dan taip cmd. 



Lepas tu akan keluar skrin hitam macam kat bawah ni.






6) Kau taip command kat bawah ni dalam skrin hitam tu.
attrib -h -r -s /s /d g:\*.*
(yang g tu ialah lokasi pendrive korang. Kalau pendrive korang location dia F, kau tulis la F)
Kemudian, tekan button Enter.
7) Korang punya skrin hitam (cmd) akan ambik masa nak loading. So, korang tunggu sampai second command muncul. Bila second command dah muncul.
8) Siap. Korang punya folder yang hidden tadi dah back to normal.Delete folder yang ada shortcut tadi.
10) Ubah balik Setting My Computer tadi, tukar jadi macam asal balik ok! Jangan malas!Takut korang ter..delete files window yang penting, kang tak pasal-pasal window corrupt.
Hihi..tu cara susah ckt..nak cara senang korang guna jer UiTM Virus Shortcut Remover V3.1 

2 comments:

timah timun said...

thank you...love it very much

Minhaj Suhaimi said...

As salam. Sape2 yg nk mintak tolong buang virus dlm pc or laptop, sy boleh tolong buangkn. Just msg or whatsapp me at 011 1182 9726. Area kl/selangor/putrajaya.