Pages - Menu

Saturday, October 17, 2009

Kursus ,Kuala Perlis dan Langkawi

Aku terima faks KPM yang minta aku dan 4 rakan sekerja hadir kursus pada petang Rabu di sebuah hotel di Langkawi. Kursus bermula pada sebelah malam tu..jadi petang kami semua kena lapor diri. Peserta kursus adalah cikgu-cikgu dari Kedah,Perlis dan Perak.

Jam 3.45 petang aku sampai di Kuala Perlis. Kereta aku sampai kat simpang 4 lampu isyarat .Ada sebuah motor kejar kereta aku. Tangannya tergawang-gawang, tunjuk-tunjuk . Aku angguk kepala saja bila tengok macam dia tanya sesuatu. Angguk ler walau tak faham pun. Sampai kat jeti mat motor tu ikut lagi. Dia tanya nak cari tempat parking kereta ke? Ooooh tidak la..kereta saya balik rumah, saya nak pi Langkawi.

Bertolak ke Langkawi naik bot. Tiket beli sendiri tapi boleh buat tuntutan perjalanan.. Bot besar , bersih dan kemas tapi tak laju ...slow...hampir dua jam baru sampai ke Langkawi..Besar tapi lambat.
Malam tu mula dengar ceramah dan bengkel. Best gak tapi boring pun ada la juga..Lepas tu kena buat bengkel pula...

Khamis ada ceramah, bengkel dan pembentangan. Duduk dan dengar. Buat apa yang patut. Sampai waktu makan aku pi makan. Hari Jumaat, kursus ni selesai. Sepantas yang boleh, aku cuba bergerak cepat.Aku capai beg laptop dan pakaian, cari teksi dan segera ke jeti.Aku nak balik .

Mujur ada tiket pada waktu tu.Ada beberapa minit lagi bot nak bertolak. Kiranya waktu itu masa aku cukup berharga. Masa aku guna sepenuhnya.Naikbot..bot kecil dan dah kira agak buruk..Aku nampak kat bot tu ditulis tarikh dibina.Bot ni dibina di Sibu ,Sarawak.Penumpang tak ramai..Lapang...
Sepanjang perjalanan balik ke Kuala Perlis ,aku sempat ambil gambar pulau-pulau di situ...Rasanya pulau -pulau tu tak ada penghuni. Mungkin tempat singgah nelayan kot.


Haa..Bot ni laju..Aku kira satu jam lebih sikit saja dah nampak jeti Kuala Perlis..Dah nak sampai dah. ..Lega ..Nun kelihatan macam rangka masjid yang sedang dibina kat Kuala Perlis..Dekat dengan jeti.Senang la pengunjung dan pelancong nak solat.Tak susah nak cari masjid Kuala Perlis.

No comments: