Pages - Menu

Saturday, November 6, 2010

Banjir oh banjir 2010

Isnin 1 November 2010...jam 1.29 tengah hari..Pertama kali dalam sejarah hidup aku terperangkap dalam banjir. Balik dari tempat kerja..aku diminta oleh isteriku untuk segera ke Arau untuk ambil anakku di sekolahnya kerana anak aku dah telefon..sekolah dah ditutup. Air dah masuk kawasan sekolah.

Dari tempat kerja aku, hujan turun sepanjang jalan tapi belum banjir. Tapi sampai kat sini, jalan dah digenangi air. Nak lalu @ patah balik..Kalau aku balik , macam mana anak aku nak balik..Jadi redah saja la..

Kiri-kanan jalan dah penuh dengan air..Fuh..kacau juga macam ni..Tawakkal saja la..kalau kereta aku mati..apa lagi..Tolak saja jawabnya..


Nasib aku cukup baik..Sepanjang meredah air banjir ni..kereta aku tak mampus.Kalau tidak teruk aku kerana air banjir semakin meningkat.


Ketika aku sampai di simpang tiga Batas Liku, Arau,..air semakin banyak. Laju pula air tu melintas jalan dari Taman Bersatu ke seberang jalan. Nampak kereta yang melalui jalan tu dah tergoyang-goyang.


Aku buat keputusan..Nak redah atau tidak. Keputusannya ..tak boleh la..Nanti kereta masuk parit. Jadi..aku buat u turn..Pusing balik untuk cari jalan lain untuk ambil anak aku kat SMK Arau..


Dalam perjalanan, telefon berbunyi..Lega..seorang kawan dah tolong ambilkan anak aku .Dia balik ikut jalan Pauh -Padang Siding-Guar Nangka. Anak aku ditinggalkannya kat Sekolah Keb.Guar Nangka.Aku cuma perlu ambil di situ saja. Syukur la..


Nasib baik kawan aku tu dah tolong ambilkan anak aku. Air dah jadi macam ni semasa aku buat u turn untuk balik..Sampai rumah, aku rasa amat legaa..Selamat la aku sebab kampung aku tak ada banjir walaupun kawasan sekitar dah dinaiki air.


Ni gambar kedai kakak ipar aku di pekan Jitra. Kedai ni terletak di belakang Klinik Jitra, bersebelahan dengan mini stadium pekan tu. Di belakang kedai tu rumah kak ipar aku. Hari Sabtu , aku sekeluarga menziarahi mereka. Aduh..semua barang habis musnah ..5 hari terendam dalam air banjir dan paras air tu sama paras dengan lubang hidung aku..Terima saja lah ...

No comments: